2009-06-07

12 Mae Sai ve Tayland'ın en kuzey noktası.


Mae Sai

Bir gece kalacağım guesthouse'um

 
Ülkenin en kuzey sınır kapısıdır. Bu kent Burma etkisinde olduğundan olsa gerek biraz güvensiz gibi geldi bana. İki ülke arasında günübirlik geçiş için 400baht gibi bir para vermek yeterli. Fakat benim durumumda yaklaşık 12-13usd yapan bu parayı bir günde harcamamayı öğreniyor insan. Burada Tayland’daki en ucuz odamı buluyorum. Çok neşeli bir kız çocuğu bana yardım etmek istiyor fakat ben sineklik şeklindeki çadırımı gösterip içerisinde yatacağımı tarif ediyorum. Böylece bana bir yer döşeği ve bir çarşaf verip kutuluyorlar. Gerisini benim halletmem 8-9 yaşlarında bir kız çocuğundan daha kolay olacaktır.


Kente yağmura yakalanmışken çektiğim bir mahalle.


Bu neşe dolu kızın mutluluğunu biraz daha görmek için yemeğimi otelde yemeğe karar veriyorum. Bir iki meyve suyu ve biraz yumurtalı pilavlı bir şeyler sipariş ediyorum. Kız çap pat İngilizcesi ile benimle konuşmaya çalışırken bende yemeğimi yiyorum. Benim onu anladığımı görmesi, onunda beni anlaması ona nasıl komik geliyor nasıl gülüyor görmeniz gerek. Ertesi gün bir şehir turu, sınır turu ve yemek turu yapıyorum. Yolda satılan bir kaç şeyi alıp bisikletime bağlıyorum. Bir parkta yer bulup yemeğimi yiyecekken beni üzen bir olay oluyor. Bir çocuk ve annesi yanıma gelip yemeğimden biraz almak istiyorlar. Kadın yemeğimi alıp yere yola oturuyor ve bir kağıt parçasının üzerinde çocuğunun yiyişini izliyor. Yerde o şekilde yemek yemelerine dayanamadım. Bir şey söyleyecek gücüde kendimde bulamadığımdan (kadın ve çocuk o kadar asillerdi ki benim onlara acıdığımı düşünmeleri onları çok üzerdi) gayet neşeli görünmeye çalışarak çok fazla yediğimi ve kalan yemeğimi verdiğimi işaret ettim. Yanımda ne varsa yedim ve oradan uzaklaştım. Biraz ileriden baktığımda hala yerde betonun üzerinde bir kâğıt parçasında yemeklerini yemeğe devam ediyorlardı. Sanki başka bir yere oturmaya layık değillermiş gibi. O gün biraz utanç hissi ile karnımı doyurdum desem yeridir.
Bir cenazede çok neşeli ölü yakınları gördüm. Beni gördükleri için o kadar mutluklardı ki neşeli bir şeyler için orada bunduklarına neredeyse emindim. Biraz vakit geçirip bana asıl sebebi tarif ettiklerinde ise şaşkınlığımı anlatamam.

Motoru tamir eden bir çift genç budist.

1 yorum:

  1. Cok guzel resimler Evrim.Bahsetmis oldugun dugunu ve Sepet orumu evide gordum.Tesekkurler.Gercekten daglar heybetli,bazı resimde cok bariz belli oluyor yuksek olduklari...sagolasin,iyi geziler sana.Hep seninleyiz.

    YanıtlaSil